A Holt-tenger

A Holt-tenger vidékének azonnal magával ragadó ritka természeti szépsége és gazdag történelme egyedülálló hatással van mind testi, mind lelki egészségünkre.

A Holt-tenger a Szodoma hegy lábánál helyezkedik el a tengerszint alatt 430 méterrel, és így a világ legalacsonyabban fekvő területe.
 

Holt-tenger fotó

Egyedülálló természeti képződmények

Egyedülálló természeti alkotóelemeinek köszönhetően nincs a világon még egy ilyen hely, ahol hasonló jellegzetességeket és megújuló tulajdonságokat lehetne találni a természetben, mint a Holt-tengernél. (AZ ÉLŐ HOLT-TENGER). Minden országból és minden társadalmi rétegből özönlenek ide az emberek egészségügyi okokból. Az enyhe éghajlat és az ásványok minősége a gyógyító alkalmazások, kozmetikai kezelések és testi örömök sokféleségét kínálja, amelyből a Holt-tengernél üdülők válogathatnak. A tengervíz nagy sótartalma ellenére alga és baktériumfajok találhatók a tengerben.
 

Holt-tenger fotó

A Dunaliella hínár egy olyan fajta cellulóz, amelyben keveredik a zöld baktérium és a vörös pigment, amely megvédi a naptól. A hínár és a baktériumok a tengervíz felső rétegében megsokasodnak, ahol a sótartalom 10 % alatt van. A hínárnak tápanyagként szüksége van foszfátok jelenlétére. A hínár általában nem virágzik automatikusan. Azonban, ha nagy esőzések vannak, a tenger felső rétege elvékonyodik és a hínárok és baktériumok gyors növekedésnek indulnak, és ennek eredményeképpen a tenger vöröses – bíboros színt tükröz.

Földrajza

A Holt-tenger egy geológiai törésvonalon fekszik, ahol a két rész az évek során eltávolodott egymástól. Az eltávolodás alakította ki a Holt-tengeri hasadékvölgyet, és ennek következtében a két oldal tengerpartja nagyon eltérő. A keleti Holt-tengeri medencét magasra törő gránitsziklák jellemzik, míg a tenger nyugati oldalán az üledékes sziklák kőzete puhább. A Holt-tengert „végállomásnak” is nevezik, vagyis lefolyástalan tó, a beleömlő folyók nem tudnak tovább folyni, és a természetes elpárolgás részesei. A Holt-tenger vize 10-szer olyan sós, mint a normál tengervíz, kémiai összetétele egyedülálló és teljesen eltér a Földközi-tengerétől vagy bármely egyéb tengertől vagy óceántól.

A víz és a források

A víz alkalmatlan arra, hogy élet legyen benne. A partvidéket durva só és fekete iszap vonja be. A sós vízben nem lehet elsüllyedni, és bárki, aki a vízben úszik, újjászületve és megfiatalodva lép ki belőle. Ez a víz, amely arról híres, hogy nincs benne élet, valamiféleképpen csodálatos erővel bír az emberi egészség gyógyításához, kezeléséhez, helyreállításához. Ez a Holt-tenger összetételének köszönhető: magas magnézium, kalcium, szilícium, nátrium és kálium tartalmának.

A Holt-tenger egyedülálló gyógyhatása

Az átlagos tengervíz 3%-os sótartalmával összehasonlítva a Holt-tenger vize 32 % sót tartalmaz viszonylag magas ásványkoncentrációval, pl. magnézium, kalcium, bróm és kálium. A Holt-tenger vizével való érintkezés kifejezetten ajánlott a bőr táplálására, reumatikus problémák enyhítésére, a vérkeringés javítására és az idegek nyugtatására.
 

Holt-tenger fotó

Fekete iszap

A Holt-tengeri fekete iszap a tenger fenekéről származik és a part mentén található. Az iszap magnéziumban és még 35 más ásványban gazdag, pl nátriumban, káliumban és kalciumban. A Holt-tengeri iszapot gyakran használják bőr kezelésére alkalmas természetes krémekben, és bizonyítottan hatékonyan enyhíti az olyan betegségek és bőrproblémák tüneteit, mint a pikkelysömör, atópiás dermatitisz, reumatikus betegségek, mint pl. az ízületi gyulladás és a fibromyalgia.

Az iszap terápiás használata évezredek óta ismert. Az iszap-gyógykezelés az egyik legősibb kezelés már az ókori Egyiptom óta, és több alkalmazási mód máig fennmaradt. Mivel az iszap ásványokban gazdag, puhítja és táplálja a bőrt, elnyeli a mérgező anyagokat és a nyugalom és ellazulás érzését kelti.

Az iszappakolás a testen növeli a percenként továbbított vérmennyiséget és a véráramlást, serkenti a gyulladáscsökkentő anyagok kiválasztását, növeli az antioxidánsok kiválasztását, megújítja a bőrsejteket, erősíti a hajhagymákat és eltávolítja a mérgező anyagokat a szervezetből.